Vlam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlam door Edith ten Kate, 1979

 

 

Publiek

 

Rond 2005 is het beeld in de openbare ruimte geplaatst door het St. Lucas andreas Ziekenhuis na afbraak van oude gebouwen.

 

Over de kunst van het oude Andreasziekenhuis: Met de sloop van het gebouw raakte een kleine tien kunstwerken verweesd. Ze hadden het oude ziekenhuis een eigen smoel, een identiteit en herkenbaarheid gegeven. Nu het gebouw is verdwenen, moet de kunst op een nieuwe plek aarden. Neem Vlam. Jarenlang stond het monumentale abstracte plastiek in de tuin van het Andreasziekenhuis. Bezoekers konden het beeld van kunstenares Edith ten Kate maar moeilijk missen. Het is nu te vinden aan de kop van het Lucas-Andreasziekenhuis, aan de kop van de E-vleugel aan de Jan Tooropstraat.

 

(Uit Lelylaan nieuwsbrief, december 2005)

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Edith ten Kate (1917)

 

In de database van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie wordt de stijl van de in Den Haag geboren kunstenares omschreven met ‘organisch abstract’.

 

Een Edith ten Kate huwde de Nederlander en Belg Jan Arthur Goossens (1900-1962) een gescheiden man met zoon en dochter. Ook zij kreeg bij hem een dochter en zoon (Isabelle en Erik) en ook zij scheidde van de man (hij wist daarna overigens een derde maal die prestatie neer te zetten). Deze Edith ten Kate (gerelateerd aan de in Den Haag geboren schilder Mari ten Kate) emigreerde na de scheiding in 1951 naar Kaapstad.

 

Citaat uit een relaas uit 2004 van de Zuid-Afrikaanse schrijver Hennie Aucamp: “Toe het ek begin rondsoek na iemand wat Kunswaarderingsklasse gee, en só het ek by mev Edith ten Kate beland. Hoewel ek geen erg aan haar eie kuns gehad het nie, het haar Europese belesenheid en beresenheid tog ’n invloed op my gehad.”

 

Als deze Edith te Kate de maakster is van het werk, was zij bij de plaatsing 62 jaar.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Jan Tooropstraat, St. Lucas Andreas Ziekenhuis,  Amsterdam

 

Foto’s:  maart 2011

 

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Slotervaart