Woning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Demeure 4, Lanleff door Henri Etienne-Martin, 1961

 

 

Holle boom, personen en handen

 

Demeure 4 of Woning 4 lijkt, afhankelijk van het gezichtspunt, zowel op een holle boom, als op twee personen die tegenover elkaar staan, als op twee beschermende handen. Etienne-Martin vertelde dat zijn inspiratie kwam uit jeugdherinneringen aan het grote ouderlijke huis, waar hij zich gelukkig en geborgen voelde. Het werk stelt de symbiose tussen mens en natuur voor.

 

Het eerste beeld van de reeks Demeures ontstond tussen 1954 en 1958, latere beelden in de reeks zijn o.a. le Passage (1969), le Fil du temps (1978), en Terrasse de la terre et de l'air (1973-1984). Demeure 4 kreeg later de toevoeging 'Lanleff', het verwijst naar een tempeltje in Bretagne dat voor Etienne-Martin verwantschap had met zijn 'Demeure'. Hij verbleef in die streek na zijn vrijlating uit krijgsgevangenschap in 1941.

 

 

 

 

 

Het brons stond jarenlang voor de Nieuwe Vleugel van het Stedelijk Museum, maar moest wijken voor de uitbreiding van het museum. Ook in Chicago staat een Lanleff-Demeure 4.

 

 

Kunst in het Siegerpark

 

Het park ligt aan de rand van Slotervaart, ingeklemd tussen de A4 en de Sloterweg. De entree ligt aan de Sloterweg. Behalve natuurpark is het Siegerpark een park met een beeldentuin. De kunstwerken, alle van bekende twintigste-eeuwse kunstenaars zijn in 1998 in bruikleen gegeven door het Stedelijk Museum en geplaatst in samenwerking met het Amsterdamse Fonds voor de Kunst. Ze zijn zo geplaatst dat ze niet domineren maar zich voegen naar de omringende natuur.

 

Het stadsdeel heeft middels een contract ingestemd met het “als een goed huisvader bestieren” van de kunstwerken. Dit betekent onder meer dat de kosten voor onderhoud voor rekening van het stadsdeel zijn. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst draagt zorg voor een regelmatig toezicht op de beelden.

 

 

 

                  

 

                      In 2011 blijkt het gebouw op de achtergrond afgebroken

 

 

 


 

Henri Etienne-Martin (1913-1995)

 

Wikipedia

 

Etienne-Martin is geboren in Lyon waar hij zijn eerste kunstzinnige scholing krijgt; zijn opleiding voltooit hij in Parijs.

 

 

Persoonlijk

 

De Franse beeldhouwer ETIENNE MARTIN is dinsdagavond op 82-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Martin is tot kort voor zijn dood actief geweest. Zijn laatste opdracht was een werk dat op het plein voor de in aanbouw zijnde Grande Bibliothèque in Parijs moest komen.

 

Martin maakte zijn knoestige en raadselachtige beelden in gips, waarvan bronzen afgietsels werden gemaakt, dan wel direct in hout. Hij kreeg zijn opleiding aan de academie in Lyon en later in Parijs bij de beeldhouwer Charles Malfray. Van 1958 tot 1960 was hij docent aan de academie voor toegepaste kunsten in Parijs.

 

(de Volkskrant, 23 maart 1995)

 

 

 

 

 

 

 


 

Siegerpark

 

foto’s: maart 2008 en april 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Slotervaart