Zanstra en Zanstra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder titel door Margot Zanstra, 1973

 

 

De bouw van het Rembrandtpark-gebouw is begonnen in 1970 en in 1973 is het complex, een uit 19 verdiepingen bestaand hoogbouwgedeelte en een lager gedeelte, opgeleverd. Eén van de architecten was Piet Zanstra. Van de hand van zijn vrouw, Margot Zanstra, is een kunstwerk geplaatst tussen het lage en het hoge gedeelte.

 

 

 

 

 

Kantoortoren

 

In de kantoortoren waren in de loop der tijd verschillende bedrijven gehuisvest. De bank ABN Amro, het GAK (Gemeentelijk Administratie Kantoor) en het automatiseringsbedrijf PinkRoccade, later overgenomen door Getronics, huurden het gebouw. In 2008 werd Getronics onderdeel van KPN en vertrok in het kader van bezuinigingen naar Zoetermeer. Het pand staat sindsdien leeg.

 

 

                                        

 

 

Herontwikkeling

 

Gezien de leegstand in de kantorenmarkt bestond de wens om de oorspronkelijke kantoorfunctie van het pand te wijzigen. Eind 2010 werd bekend dat het complex dat langs de A10 ligt en grenst aan het Rembrandtpark, omgebouwd wordt tot een drie sterren hotel met circa 450 kamers. De ligging, het uitzicht en de groene omgeving lijken gunstige factoren.

 

 

 

       

 

De herontwikkelaar heeft de landschapsarchitect verzocht het kunstwerk (toegevoegde rode stip) te herplaatsen

 

 

Een echte Zanstra

 

“Het Rembrandtparkgebouw is ‘een echte Zanstra’,” legt de herontwikkelaar uit: “Het is een gebouw dat in tegenstelling tot de kneuterige kantoorgebouwen van de jaren tachtig nog ruimte kent en vanwege die schaal krijgt het ook nu nog waardering.” De kritiek op het gebouw is dat het niet aansluit bij de omgeving. De ontwikkelaar: “Op de begane grond loop je tegen een betonnen muur aan. Bij de bouw ervan stond het gebouw op zich, de omgeving van het gebouw was in die tijd niet belangrijk. Die opvatting is veranderd. Een gebouw hoort nu aan te sluiten bij de omgeving, in dit geval de woonomgeving. Dat kan door een entree met een trap te maken die van de straat af komt en waardoor een levendig straatbeeld ontstaat.”

 

 

Herplaatsing kunstwerk

 

Naar verwachting opent het hotel aan het einde van het eerste kwartaal van 2012. Vastgoedontwikkelaar Pronam die het Rembrandtparkgebouw in de portefeuille heeft, laat weten dat ze de landschapsarchitecht verzocht hebben het kunstwerk te herplaatsen.

 

 

 

 

 

 

 


 

Margot Zanstra  (1919-2010)

 

Margot Zanstra heeft een voorkeur voor wiskundige vormen, maar altijd met een sterke ritmiek en balans. Voorheen was Zanstra balletdanseres bij het Nationaal Ballet. De laatste zes jaar van haar dienstverband was ze choreografe. Deze carrière gaf ze op toen ze met de architect Piet Zanstra trouwde. De toenmalige leiding concludeerde daaruit dat 'haar interesse niet alleen meer bij het ballet lag' en zette Zanstra op een zijspoor. Op 45-jarige leeftijd verliet ze danswereld.

 

Eenmaal thuis begon ze te 'prutsen met haar vingers', zoals Zanstra het werk in interviews omschreef. Ze werkte een jaar op het atelier van kunstenaar Pieter Starreveld en in haar eigen atelier probeerde ze allerlei materialen en vormen uit. Technische kennis stak ze op door veel te gaan kijken bij technische bedrijfjes bij haar in de buurt, in de Jordaan. Ook volgde ze cursussen, onder andere bij TNO, in het gebruik van kunststoffen. Toen ze een opdracht kreeg voor een school in Rotterdam (1972) en gevraagd werd voor een tentoonstelling, kwam haar nieuwe carrière in een stroomversnelling.

 

Zanstra werkt altijd aan de hand van concrete objecten -een plant, een wolk, een deur- die ze geometrisch uitwerkt, waarbij vooral de symmetrie opvalt. Daarnaast mag het nooit 'droog' worden. Zanstra daarover: "Ik houd van logische structuren, waarin variaties worden aangebracht. Het moet een boeiend geheel zijn waar je wat aan te kijken hebt. Het mooiste is dat als je eromheen loopt, het elke keer anders is, nooit aan alle kanten gelijk".

 

www.wwgallery.com/margot/

 

 

 

 

 

 

 


 

Staalmeesterslaan 410

 

Foto’s:  juli 2010

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam Slotervaart