Versmelting

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Versmelting door Joop Beljon, 2000

 

Het beeld is geplaatst in het Sprengenpark in Apeldoorn in het kader van de uitreiking van de Wilhelminaring, een oeuvreprijs voor beeldhouwers.

 

 

 

 

 

 

Beljon heeft zich de vraag gesteld wat de uitkomst zou zijn als de schepper een boom uit staal zou maken. Hij kwam uit op een versmelting van een mens- en boomfiguur.

 

 


 

Sprengenpark en Wilhelminaring

 

De Wilhelminaring is een oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwers uitgereikt door de gemeente Apeldoorn. De prijs bestaat  uit een ring, een geldbedrag en een opdracht voor een werk voor het Sprengenpark in de gemeente. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt en bestaat sinds 1998. De lofuiting is in het leven geroepen ter gelegenheid van het feit dat het vijftig jaar geleden was dat Wilhelmina afstand deed van de troon.

 

De ring is volgens de organisatie de enige oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwers. In 1998 kende de jury de ring toe aan Joop Beljon, daarna aan Joep van Lieshout (2000), Jan van Munster (2002), Carel Visser (2004), Maria Roosen (2006), John Körmeling (2009), Piet Slegers (2011) en Hans van Houwelingen (2013).

 

 

 

 

 

 

 


 

Joop Beljon  (1922-2002)

 

www.joopbeljon.nl

 

Wikipedia

 

 

 


 

Sprengenpark, Apeldoorn West

John F. Kennedylaan

 

Foto’s: juli 2012

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Sprengenpark