Schatbewaarders

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder titel door Rob Birza, 2007

 

 

Verzonken wereld

 

Begin deze eeuw is het onderkomen van de belastingdienst in Apeldoorn, het Walterboscomplex, vernieuwd en uitgebreid. Oude en nieuwe kantoortorens zijn verbonden door een ondergrondse laag met algemene functies, zoals parkeerruimte, bibliotheek, sportzaal, conferentiezalen en restaurants. Het dak van deze verzonken wereld is ingericht als waterbasin, waaruit afgeknotte torens oprijzen. Het basin zorgt voor beveiliging en koeling, het water doet in geval van nood dienst als bluswater en is spoelwater voor de toiletten. De kokers voorzien de onderwereld van licht en lucht.

 

De architecten betrokken de door de rijksgebouwendienst aangewezen kunstenaar Rob Birza vroegtijdig bij hun ontwerp. Met als resultaat dat Birza’s werk op veel plekken in de nieuwbouw nu onderdeel is van de architectuur. Voor de buitenkant ontwierp Birza waterspuwers en een reliëf van draken. Birza ziet de figuren als een kinderlijke verwijzing naar bescherming: de bewaking van de schatkist en het pand.

 

 

 

                    

 

 

 

 

                                                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geldtempels

 

Het geheel roept vele associaties op. Zo komt het gepantserde geldpakhuis van Dagobert Duck in gedachten evenals de mastaba’s en mausolea van de rijken en machtigen der aarde. Anderen ontwaren Inca-tempels, archaďsche kantelen of op afgeknotte piramides lijkende dozen.

 

 

 


 

Rob Birza (1962)

 

Uitspraak: “'Talent, daar moet je tegen vechten, heb ik geleerd”.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Beeldenpark Belastingdienst, Apeldoorn West

John F. Kennedylaan

 

Foto’s: juli 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Sprengenpark