Orgie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boomsierraad door Maria Roosen, 2008

 

Het beeld is geplaatst in het Sprengenpark in Apeldoorn in het kader van de uitreiking van de Wilhelminaring, een oeuvreprijs voor beeldhouwers.

 

 

 

 

 

 

Hoog in een boom hangt een net vol met glinsterende sensuele vormen. Borsten, billen en dildo’s liggen tegen op en onder elkaar. Het boomsieraad refereert aan oude vruchtbaarheidssymbolen en het menselijk lichaam. Een ander werk dat veel lijkt op het boomsierraad, maar dan uitgevoerd in roze glas en met een rood net, heeft Roosen ‘orgie’ gnoemd. De installatie van de lichaamsdelen ging in de gemeente niet ongemerkt voorbij:

 

 

Rel om penissen in boom

de Stentor, 1 december 2007

 

APELDOORN - SGP en ChristenUnie in Apeldoorn zijn verbolgen over een kunstwerk dat dit voorjaar in het Apeldoornse Sprengenpark komt te hangen.

 

Het gaat om een net met daarin borsten, billen en mannelijke geslachtsdelen van roestvrij staal. De Arnhemse kunstenares Maria Roosen heeft het werk gemaakt in opdracht van de gemeente Apeldoorn, als uitvloeisel van de Wilhelminaring, een prijs die zij heeft gewonnen.

 

SGP en ChristenUnie stellen dat het beeld 'zeker door een deel van de Apeldoornse bevolking als aanstootgevend zal worden ervaren'. Ze willen weten wat voor de gemeente grenzen zijn. Roosen zelf vindt de ophef jammer en misplaatst. Burgemeester en wethouders van Apeldoorn zien geen kwaad in het werk.

 

 

 

                           

 

 

 

‘BOOMBLINGBLING’ WEKT BOOSHEID

 

Website Binnenlands Bestuur, 6 december 2007

 

De SGP en ChristenUnie in Apeldoorn zijn niet te spreken over een ‘aanstootgevend’ beeld dat volgend jaar als permanente decoratie komt te hangen in een boom. De fracties ontwaren er borsten, billen en piemels in en vragen B en W schriftelijk of de burgers daar nou wel op zitten te wachten.

 

Sensueel ja, maar niet pornografisch, zegt de gemeente Apeldoorn over het ontwerp van kunstenares Maria Roosen. ‘Je hebt een verrekijker nodig om de details te zien’, vertelt woordvoerder Wiel Waelen over het ‘boomsieraad’.

 

[..]  Het is ook maar net wat je wilt zien, vindt Roosen, die uitlegt dat haar beeld over vruchtbaarheid gaat. De kunstenares, die meestal wulpse vormen van uiterst breekbaar glas maakt, kreeg de opdracht voor de ‘boomblingbling’, omdat ze vorig jaar is onderscheiden met de Wilhelminaring, de nationale oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwkunst.

 

 

Kunstenares Maria Roosen laat weten de partijen ouderwets en ongeëmancipeerd te vinden. Ze vindt de kritiek vergezocht. Volgens haar zullen veel voorbijgangers vooral de luchtspiegelingen in het roestvrijstalen kunstwerk zien.

 

 

 

                  

 

 

 

Beeld van penissen, billen en borsten onthuld

de Stentor, 3 december 2008

 

APELDOORN - De Apeldoornse burgemeester Fred de Graaf heeft woensdagmiddag in het Sprengenpark een omstreden beeld van kunstenares Maria Roosen onthuld.

 

Het sculptuur bestaat uit penissen, billen en borsten van roestvrij staal. Het hangt in een boom tegenover het gebouw van de Belastingdienst.

 

De politieke partijen ChristenUnie, SGP en Gemeentebelangen zijn tegen de komst van het beeld. De twee christelijke partijen stellen dat het door een deel van de Apeldoornse bevolking als kwetsend zal worden ervaren. Gemeentebelangen heeft geen oordeel over het kunstwerk op zich, maar vindt het slecht dat de gemeente niet heeft geluisterd naar de bezwaren van bijvoorbeeld de wijkraad Orden.

 

"Het criterium dat kunst aanstootgevend zou zijn is voor het college geen reden om een dergelijk werk te weigeren", liet een woordvoerder van de gemeente weten.

 

Roosen kreeg de opdracht voor het kunstwerk omdat ze de Wilhelminaring 2006 won. Dat is een landelijke, tweejaarlijkse oeuvreprijs voor beeldhouwkunst. Beelden van de vier eerdere winnaars staan al in het Sprengenpark.

 

 

 

 

 

 

Irritatiegraad peniskunst 'nul'

de Stentor, 4 december 2008

 

APELDOORN - Een olifant die een muis baart. Zo noemde Henk Schutte, fractievoorzitter van Leefbaar Apeldoorn, gisteren de onthulling van het kunstwerk 'Boomsieraad'. Hij constateerde dat de penissen, borsten en billen in het roestvrijstalen werk nauwelijks zichtbaar waren. "De irritatiegraad is nul."

 

Na alle ophef over het beeld vond kunstenares Maria Roosen de reacties na de onthulling 'reuze meevallen'. "Het model dat ik eerder heb laten zien was roze. Daardoor zag het er veel vleselijker uit. Nu het beeld af is, heb ik van niemand gehoord dat hij het kwetsend vindt, alleen van mensen die het niet hebben gezien."

 

Het kunstwerk was zeker niet aanstootgevend bedoeld, verzekerde de Arnhemse kunstenares. "Het moet vervreemden. Mannelijke en vrouwelijke vormen komen samen in een soort rijpe, rare vrucht in de boom. Het is een modern Adam en Eva-verhaal."

 

{..}  Diverse politici plaatsten vraagtekens bij de houdbaarheid van het beeld, dat 45.000 euro heeft gekost. "Ik zou die eerder in uren dan in dagen uitdrukken", zei Schutte. "Hier vlakbij zit een school", bedacht Van de Kerkhof. "Het is wachten op de eerste leerling die in de boom klimt en de penissen naar beneden haalt."

 

Volgens Roosen is het kunstwerk minder kwetsbaar dan het lijkt. "Het zit vast met metaalkabels die voor de zwaarste zeevaartschepen worden gebruikt."

 

 

 

Gestolen

 

September 2017 ontdekte een ambtenaar dat het kunstwerk verdwenen was. Dieven hebben de metaalkabel weten door te slijpen en de roestvrijstalen installatie meegenomen, vermoedelijk om het metaal dat een paar honderd euro op zal brengen. Dat het werk weggehaald is omdat het aanstootgevend zou zijn, wordt sterk betwijfeld door de gemeente, in de tien jaar dat het er hing, heeft niemand meer geklaagd. Het boomsieraad is verzekerd, maar met een eigen risico van 35 procent. De kunstenares hoopt dat ze de opdracht krijg een vervangend exemplaar te maken, ze vindt het Sprengenpark zonder haar glimmende vruchten “een beetje saai”.

 

 

 


 

Sprengenpark en Wilhelminaring

 

De Wilhelminaring is een oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwers uitgereikt door de gemeente Apeldoorn. De prijs bestaat  uit een ring, een geldbedrag en een opdracht voor een werk voor het Sprengenpark in de gemeente. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt en bestaat sinds 1998. De lofuiting is in het leven geroepen ter gelegenheid van het feit dat het vijftig jaar geleden was dat Wilhelmina afstand deed van de troon.

 

De ring is volgens de organisatie de enige oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwers. In 1998 kende de jury de ring toe aan Joop Beljon, daarna aan Joep van Lieshout (2000), Jan van Munster (2002), Carel Visser (2004), Maria Roosen (2006), John Körmeling (2009), Piet Slegers (2011) en Hans van Houwelingen (2013).

 

 

 

 

 

 

 


 

Maria Roosen (1957)

 

www.mariaroosen.com                Wikipedia

 

Maria Roosen maakt vooral objecten van glas en keramiek en installaties. Met deze materialen geeft zij uitdrukking aan thema's als lichamelijkheid, zinnelijkheid en identiteit. Haar werk gaat over groei, over het ontstaansproces en het maken zelf, een figuurlijk zaaien en oogsten.

 

 

 


 

Sprengenpark, Apeldoorn West

John F. Kennedylaan

 

Foto’s: juli 2012

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Sprengenpark