Boom der Wijzen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boom der Wijzen door Jan de Baat, 1983

 

 

Raad van State

 

Het beeld is destijds gemaakt voor een binnenplein van het gebouw van de Raad van State in Den Haag. De Raad van State zetelt sinds 1982 in een monumentaal gebouwencomplex aan de Kneuterdijk in de historische binnenstad van Den Haag. Het beoogde beeld moest een hommage zijn aan de Raad van State die fungeert als adviseur van de wetgever en beschermer van de burger. De voorzitter van de Raad is het staatshoofd, maar de vice-voorzitter heeft de dagelijkse leiding. Degene dit dit ambt bekleedt, wordt ook wel de onderkoning van Nederland genoemd.

 

Jan de Baat over het beeld: “Ik kwam op het archaïsche beeld van ‘de boom op het plein waaronder de wijze mannen vergaderen’. Het moest geen boom worden die zijn rechte stam in de aarde steekt, maar een die door zijn kroon laat zien dat hij een breed draagvlak heeft. Die kroon overkoepelt als het ware allen die daar verzameld zijn en neemt ze in bescherming.”

 

 

 

 

 

Tweede leven

 

De Rijksgebouwendienst gaf in 2001 de opdracht voor nieuwbouw en renovatie van het onderkomen van de Raad. De aanleiding voor het project was het toegenomen aantal leden en medewerkers van de Raad van State en de noodzaak tot groot onderhoud en verbetering van de veiligheid binnen de gebouwen. Bij de herinrichting sneuvelde de sculptuur van Jan de Baat. Het kreeg in 2011 een nieuwe plek in de beeldentuin bij de kantoren van de Belastingdienst in Apeldoorn.

 

 

 

 

 

 

 


 

Jan de Baat (1921-2010)

 

De Baat is autodidact en hij laat zich in de beginjaren beïnvloeden door Marini, Moore en Zadkine. In 1955 krijgt hij zijn eerste monumentale opdracht, tientallen volgen. In opdracht van de stad Groningen maakt hij het Peerd van Ome Loeks, het is een beeldbepaler geworden. Tot de jaren zestig is zijn werk naturalistisch daarna stapt hij vrij abrupt over op het abstract expressionisme.

 

De Baat: “Ik ben monumentalist. Dat betekent dat ik geen persoonlijke problematiek in mijn beelden verwerk, maar dat ik de kijker wil treffen met iets moois. Zoals je in een bos loopt en denkt: 'Wat een mooie boom', zo hoop ik dat mensen mijn beelden ervaren. Alleen, ik ben een abstract kunstenaar, dus mijn beelden zijn abstract.”

 

 

Beeldhouwer Jan de Baat (89) overleden

 

ANP, 10 mei 2010

 

Beeldhouwer Jan de Baat is dinsdag 4 mei op 89-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. Dat heeft zijn familie maandag bekendgemaakt.

 

Zijn bekendste kunstwerken zijn het betonnen beeld Peerd van Ome Loeks dat sinds 1959 op het Stationsplein in Groningen staat en het bevrijdingsmonument Amsterdam dankt zijn Canadezen. Dit acht meter hoge bevrijdingsmonument werd in 1980 aan de Amsterdamse Apollolaan onthuld. De massief stalen wimpel lijkt te wapperen in de wind.

 

Jan de Baat begon kort na de Tweede Wereldoorlog met beeldhouwen en werd eind jaren tachtig hoofddocent beeldhouwen aan de Rietveld Academie. Er zijn in Nederland meer dan veertig monumentale werken van zijn hand in de openbare ruimte te bezichtigen.

 

 

 

 

 

 

 


 

Beeldenpark Belastingdienst, Apeldoorn West

John F. Kennedylaan

 

Foto’s: juli 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Sprengenpark