Bloesem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Openbrekende bloesem door Jean Houben, 1977

 

 

De Limburgse beeldhouwer Jean Houben werd voor zijn beeldhouwwerken geïnspireerd door de mens en de natuur. Hij werkte zowel figuratief als organisch abstract, de stijl van de Engelse kunstenaar Henri Moore klinkt in zijn werk door.

 

Houben: “Het uitbeelden van de natuur heeft vlug een verhalend, een anekdotisch karakter. Zo werk ik niet. Mijn beelden zijn overwegend gebaseerd op een vaag idee, een vage voorstelling. Ik heb het verhaal vooraf. Ik heb dan iets gelezen of gezien dat me heeft geraakt. Daar zoek ik dan een plastische vorm voor. Ik vind beelden pas interessant als ze met het leven hebben te maken.”

 

 

 

 

                                 Het werk staat onder de titel ’Bloesem’ ook in de gemeente Brunssum (L).

 

 

 


 

Jean Houben (1942-1981)

 

Houben begon na zijn middelbare school aan een priesterstudie, maar besloot op 25-jarige leeftijd over te stappen naar een kunstzinnige vorming. Hij kreeg zijn opleiding aan de Jan van Eyckacademie in Maastricht en had les van o.m. Wim Rijvers, Fred Carasso en Arthur Spronken. Houben beperkte zich niet tot beelden, hij maakte ook mozaïeken, reliëfs, penningen en plaquettes. Hoewel hij slechts tien jaar als beeldhouwer heeft gewerkt, heeft Jean Houben een relatief groot oeuvre nagelaten.

 

 

 

 

 

 

 


 

Beeldenpark Belastingdienst, Apeldoorn West

John F. Kennedylaan

 

Foto’s: juli 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Sprengenpark