Ik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik door Jan van Munster, 2003

 

Het beeld is geplaatst in het Sprengenpark in Apeldoorn in het kader van de uitreiking van de Wilhelminaring, een oeuvreprijs voor beeldhouwers.

 

De bankjes IK nodigen uit tot rust en bezinning: wie ben ik, wat is het ik, op welke ik zit ik?

 

Van Munster:  “Iedereen herkent zich in ik, ik zijn we allemaal. Het kan egoďstisch zijn maar ook positief. Ik kies de positieve kant om er iets mee te doen.”

 

 

 

 

                                                                                 De fysieke maten van de kunstenaar zijn terug te vinden in zijn werk

 

 

Citaat van de Stichting IK:

 

Al decennia lang onderzoekt Jan van Munster consequent en vanuit steeds andere invalshoeken het onderwerp ‘energie’. Warmte en koude, licht en donkerte, spanning en ontlading, compressie en expansie, zichtbaarheid en onzichtbaarheid getuigen van de polariteit die zijn oeuvre beheerst. Als samenvatting voor alle vormen van spanning kiest Van Munster rond 1984 het teken +/- als veelgebruikte, artistieke formule. Door het maken van beelden waaraan zijn eigen lichaamsmaten ten grondslag liggen ontstaat een nieuwe dimensie: de verbeelding van zijn creatieve energie in zijn werk. Dit bracht hem op de suggestieve formule IK. Iedereen duidt zichzelf aan als IK. IK betreft iedereen, daagt uit en vraagt. IK, wie is dat?

 

 

 

 

 

 

 


 

Sprengenpark en Wilhelminaring

 

De Wilhelminaring is een oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwers uitgereikt door de gemeente Apeldoorn. De prijs bestaat  uit een ring, een geldbedrag en een opdracht voor een werk voor het Sprengenpark in de gemeente. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt en bestaat sinds 1998. De lofuiting is in het leven geroepen ter gelegenheid van het feit dat het vijftig jaar geleden was dat Wilhelmina afstand deed van de troon.

 

De ring is volgens de organisatie de enige oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwers. In 1998 kende de jury de ring toe aan Joop Beljon, daarna aan Joep van Lieshout (2000), Jan van Munster (2002), Carel Visser (2004), Maria Roosen (2006), John Körmeling (2009), Piet Slegers (2011) en Hans van Houwelingen (2013).

 

 

 


 

Jan van Munster (1939)

 

www.janvanmunster.nl                    Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Sprengenpark, Apeldoorn West

John F. Kennedylaan

 

Foto’s: juli 2012

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Sprengenpark