Sprengenpark & beeldenpark Belastingdienst

 

Apeldoorn

 

 

 

 

                                                                                                                                                                     and the winner is ..

 

Sprengenpark

 

de Wilhelminaring

 

De Wilhelminaring is een oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwers uitgereikt door de gemeente Apeldoorn. De prijs bestaat  uit een ring, een geldbedrag en een opdracht voor een werk voor het Sprengenpark in de gemeente. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt en bestaat sinds 1998. De lofuiting is in het leven geroepen ter gelegenheid van het feit dat het vijftig jaar geleden was dat Wilhelmina afstand deed van de troon.

 

De ring is de enige oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwers. In 1998 kende de jury de ring toe aan Joop Beljon, daarna aan Joep van Lieshout (2000), Jan van Munster (2002), Carel Visser (2004), Maria Roosen (2006), John Körmeling (2009), Piet Slegers (2011), Hans van Houwelingen (2013), Auke de Vries (2015), Eja Siepman van den Berg (2017) en Tirzo Martha (2019).

 

 

 

 

 

 

 


 

Beeldenpark Belastingdienst

 

Leuker kunnen we het wel maken

 

Aan het eind van de jaren zestig werden aan de John F. Kennedylaan in Apeldoorn vier kantoortorens gebouwd ten behoeve van de Belastingdienst. Begin deze eeuw werd de dienst gecentreerd en de gebouwen gerenoveerd en uitgebreid. De oude torens kregen een nieuwe buitenkant en twee nieuwe glazen elipsvormige torens zijn toegevoegd. Ze hebben golvende zonneluifels rondom. Ondergronds zijn alle gebouwen met elkaar verbonden en tevens zijn ondergronds een parkeergarage en vele vergaderruimten gerealiseerd. Het dak daarvan (op straatniveau) is onder water gezet en de lucht- en lichttorens bekleed met een kunstwerk van Rob Birza.

 

 

 

 

 

 

Rondom het complex  is een wandeltuin aangelegd waar beelden uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zijn ondergebracht (RCE, met onderdeel het Instituut Collectie Nederland,). De toegang is vrij.

 

Het is een van de mooiste beeldentuinen van Nederland volgens Hans van den Ban, adviseur beeldende kunst van de rijksbouwmeester. “Het geeft toch een behoorlijk overzicht van de beeldhouwkunst in Nederland sinds de jaren zeventig”. Deze openbare beeldentuin van het zogeheten Walterboscomplex is tot stand gekomen met kunstwerken die gemaakt zijn uit de kunstpercentageregeling. Om kunst te stimuleren, heeft de overheid sinds 1951 het beleid om een percentage van de bouwkosten van een bouwproject te besteden aan beeldende kunst. De rijksbouwmeester is verantwoordelijk voor de toepassing van deze percentageregeling.

 

 

 

 

 

 

 


 

Sprengenpark, Apeldoorn West

John F. Kennedylaan 8, Walterboscomplex

 

Foto’s: juli 2012

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Sprengenpark