Stenen huis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stenen huis door Shlomo Korčn, 1989

 

 

Er wordt geschreven dat het huis op de twee natuurstenen blokken ambtenaren het gevoel moeten geven thuis te zijn. Maar het thema van Korčn is juist onthechting. Het schijnbaar solide huis staat op twee losse brokken rots. Ogenschijnlijk solide, maar dat kan ieder moment anders zijn. De beeldhouwer heeft de stenen gestapeld van natuur tot cultuur. De onderste steen is een ruw blok rots, de middelste heeft zaagsneden en boorgaten, het bovenste –het huis- is geheel bewerkt en gepolijst.

 

 

 

 

 

 

Huizen en fundamenten vormen een terugkerend thema in het werk van Korčn. In een interview in 2005 zegt hij hierover: "Mijn werk is een metafoor voor de onthechting. De laatste jaren gebruik ik in mijn werk de vormen huis, dakhelling, trechter, brug en brancard. Dingen die dragen, steunen en selecteren. Dingen die sterk zijn. Gesteente dat hoop en uitdaging tegen onlusten moet zijn." Over zijn materiaalkeuze zegt Koren: "Ik heb een voorkeur voor dolomiet, een kalkzandsteen. Metalen aderen en fossiele sedimenten geven het grijsgroene materiaal een zachte en veelkleurige uitstraling.

 

 

 


 

Shlomo Korčn (1932)

 

Shlomo Koren, geboren in Keulen, ontvluchtte in 1936 Duitsland en vestigde zich met zijn ouders in het voormalige Palestina. Na zijn studie aan de kunstacademie Belzalel vertrok hij samen met zijn vrouw Shulla voor een vakantie naar Europa. De vakantie werd een verhuizing, ze vestigden zich in Nederland.

 

Info Koren

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Beeldenpark Belastingdienst, Apeldoorn West

John F. Kennedylaan

 

Foto’s: juli 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Sprengenpark