Patatje oorlog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The revenge of the Fascist Fruit Boys door Shaun Doyle en Mally Mallinson, 2010

 

 

De fruitjongens nemen het recht in eigen hand. Vet is slecht dus het is gerechtvaardigd op de zak patat en de hotdog in te hakken. Toch?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

De French Fry Guy ofwel de Chipboy

 

De ‘Revenge’ is een vervolgwerk op een eerder werk uit 2005 vertellen de kunstenaars Shaun Doyle & Mally Mallinson.

In de eerdere ‘the Fascist Fruit Boys’ ligt de patatzak al ter aarde, zijn aanvallers trappen op hem in.  De naam Fruitboys is een variatie op Bootboys, een bijnaam van de skinheads. Het tweede werk heette oorspronkelijk ‘Death to the Fascist Fruit Boys’, de patatzak vecht terug en onder de boys vallen slachtoffers. De nieuwe titel zou daarom eigenlijk moeten zijn ‘The revenge on the Fascist Fruit Boys’.

 

Doyle & Mallinson kregen destijds het idee voor de beeldengroep door een afbeelding op een placemat. Het plaatje toonde nogal onbeholpen hoofden samengesteld uit fruit. Ze zagen er een kruideniers Arcimboldo in (Giuseppe Arcimboldo (1527-1593) schilderde fruitcomposities tot menselijke portretten). Rond 2005 werd er in campagnes in Engeland ook nogal sterk op aangedrongen 5 porties fruit en groente per dag te eten, en begon topkok Jamie Oliver zijn kruistocht tegen vet eten op scholen. Dat laatste leidde tot beelden van kinderen die wanhopig geld door het schoolhek aan hun moeder gaven om toch alsjeblieft een zak chips te kopen. Het leek een parodie op een vluchtelingenconcentratiekamp.

 

In het vervolgbeeld laten de kunstenaars de patatzak de ‘Sausage-Boy’ te hulp schieten, hij vecht terug en neemt wraak op zijn vroegere vernedering. De patatzak, het reclame icoon dat van Nederland tot Frankrijk en Engeland ingezet wordt om frites aan te prijzen, heet de ‘French Fry Guy’, Doyle & Mallinson noemden hem ‘Chipboy’.

 

 

 

 

vanwege vandalen die geregeld toeslaan in het park is het een kooigevecht geworden

 

 

 


 

Shaun Doyle (1968) en Mally Mallinson (1970)

 

www.doyleandmallinson.com

 

 

 


 

Odapark, Venray

 

Foto’s: september 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Buitenbeelden in beeldenpark Odapark, Venray