Ecce Homo erectus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ecce Homo erectus door Shaun Doyle en Mally Mallinson, 2008

 

 

 

                    

 

 

Eugene Dubois

 

Met dit kunstwerk wordt Eugene Dubois geëerd, de Limburger die in Indonesië in 1891 en 1892 een dijbeen en een schedeldak van een aapachtig wezen met menselijke trekken vond. De nieuwe primitieve mens noemde hij Pithecanthropus erectus: de rechtopgaande aapmens. Later is Pithecanthropus erectus omgedoopt tot Homo erectus, de rechtopgaande mens. 

 

In de wetenschappelijke wereld werd de ontdekking van Dubois met grote reserve ontvangen. Teleurgesteld trok Dubois zich terug. Na zijn dood is het belang van zijn vondst alsnog ingezien en heeft Dubois als de ontdekker van deze belangrijke schakel in de menselijke evolutie een prominente plaats in de geschiedenisboeken verworven. Dubois is begraven in Venlo, op zijn grafsteen prijken het schedelkapje en het dubbeluitgevoerde dijbeen.

 

 

 

 

 

Ecce Homo

 

De schedel is getooid met een doornenkroon, het attribuut dat verbonden is met de kruiziging van Jezus. Pilatus sprak na de ‘kroning’: ‘Ecce Homo’, ziehier de mens. Het kunstwerk Ecce Homo erectus, ziehier de rechtopgaande mens, symboliseert tevens het nog steeds voortgaande debat tussen creationisten en evolutionisten.

 

De schedel was in 2008 te zien aan de gevel van het stadhuis van Venlo als onderdeel van de serie De Nis waarbij steeds een ander kunstwerk in een nis van het stadhuis geplaatst wordt.

 

 

 

 

 

 

 


 

Shaun Doyle (1968) en Mally Mallinson (1970)

 

www.doyleandmallinson.com

 

Het werk zal van december 2009 tot december 2012 in het park te zien zijn.

 

 

 

 

 

Najaar 2010 sloegen vandalen toe en braken de doorns van de doornenkroon.

 

 

 


 

Odapark, Venray

 

Foto’s: januari 2010 en september 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Buitenbeelden in beeldenpark Odapark, Venray