De boodschapper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ecce Homo Tesco door Shaun Doyle en Mally Mallinson, 2009

 

 

       

 

 

 

De shopper

 

Als vervolg op het kunstwerk Ecce Homo erectus, een hommage aan Eugene Dubois, ontstond Ecce Homo Tesco, ziehier de shoppende mens. Tesco is een supermarktketen in Engeland. Het wezen heeft zware wenkbrauwbogen, een brede borstkas, extreem lange onderarmen en korte onderbenen. Kortom, de shopper is een oermens, of de oermens is een shopper.

 

De Engelse kunstenaars: “Misschien is de Homo Tesco het resultaat van het fatalistische einde van de supermarkt prijzenoorlog. Met dit in gedachte lijkt het meer dan ironisch dat tescum vertaald vanuit het Latijns woestijn of woestenij betekend. Homo Tesco is niet alleen een archeologische ontdekking vanuit de toekomst, het is ook een uithaal naar de ogenschijnlijke onstuitbare mars van pogingen van supermarkten de wereld te domineren.”

 

 

 

 

 

Engelse oermens

 

Overigens was de Engelse oermens een hoax, een geval van oplichting en een grote grap. In de jaren 1908-1912 werden in het graafschap Piltdown vroeg aap/mensachtige resten gevonden, de Piltdown-mens werd beschouwd als de ‘dageraadmens’, en het onomstotelijk bewijs dat Engeland de bakermat van de mensheid was. Pas eind jaren veertig is de vervalsing ontmaskerd.

 

 

Vandalisme

 

In het kader van de manifestatie ‘Different places – Different Stories’ (najaar 2009) was het beeld in een winkelcentrum van Venray opgesteld. Het werd vernield. Mogelijk was de dader in de veronderstelling dat het beeld van brons gemaakt was. Na restauratie is het kunstwerk ondergebracht in het Odapark.

 

 


 

Shaun Doyle (1968) en Mally Mallinson (1970)

 

www.doyleandmallinson.com

 

 

Het werk zal van december 2009 tot december 2012 in het park te zien zijn.

 

 

 

 

 

 

 


 

Odapark, Venray

 

Foto’s: januari 2010

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Buitenbeelden in beeldenpark Odapark, Venray