Redt de heilige kabouter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redt de heilige kabouter door Tanja Ritterbex, 2007

 

 

Uit het nest gevallen

 

Een grote kabouter redt een kleine kabouter. Het is alsof de ouderkabouter een uit het nest gevallen jong opvangt. Maar kabouters zijn toch aardmannetjes ? En is de ouderkabouter niet wat oud voor een ouder ?

 

Het beeld geeft ook de associatie met de symboliek van het oude jaar en het nieuwe jaar, de oude tijd en de nieuwe tijd. Het oude voorgesteld als een oude man, het nieuwe als een baby. De oude kabouter is ook wat ziekjes, hij heeft een snottebel aan zijn neus.

 

 

 

 

 

Geloof

 

Het beeld is geïnstalleerd in 2007 ter gelegenheid van de kunstmanifestatie ‘Rock my Religion’. Veel mensen verliezen in de huidige tijd hun geloof in God. Maar de zoektocht naar de zin van het leven blijft, er wordt naar houvast gezocht. Het ietsisme komt op: er wordt geloofd dat er ‘iets’ is, maar wat, dat is de vraag.

 

Het werk ‘Redt de heilige kabouter’ is een oproep om het oude geloof in deze weldoenertjes te behouden en nieuw leven in te blazen, een oproep om de wereld te beleven als een sprookje. De jonge sprookjesfiguur wordt de toeschouwer aangereikt door de oude.

 

 

 

 

 

 

Tijdelijkheid

 

“Wij vinden het belangrijk”, zeggen de curatoren van het beeldenpark, “dat de kunstwerken in Odapark iets te vertellen hebben over de actualiteit. Dat hoeft niet direct politiek te zijn, maar wel geëngageerd. Daarnaast hebben we een voorkeur voor ‘niet-eeuwige’ materialen. Marmer en brons zul je in de nieuwe opzet van het beeldenbos weinig tegenkomen. Met die vergankelijkheid spelen we ook bij het beheer van de beelden. De ijsbeer van Erik Habets maken we bijvoorbeeld regelmatig schoon, maar de polyester kabouter van Tanja Ritterbex mag een beetje vies worden. Die is deel van de omringende natuur.”

 

(uit ‘Sprookjesbos in Odapark’, Zuiderlucht juni/juli 2011)

 

 

 


 

 

 

 

Tanja Ritterbex (1985)

 

 

www.tanjaritterbex.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Odapark, Venray

 

Foto’s: januari 2010 en september 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Buitenbeelden in beeldenpark Odapark, Venray