Seat of Wisdom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seat of Wisdom door Pascalle Mansvelders, 2010

 

 

Geruststelling

 

Mansvelders’ zoon stak kaarsjes op toen de kunstenares in het ziekenhuis lag. Hij deed dat in een kapelletje met een Mariabeeld. Veel mensen zoeken troost bij Maria. Ze wordt vaak uitgebeeld als ‘Zetel der Wijsheid’, Maria heeft dan Jezus, de wijsheid, op schoot. Mansvelders beeldde Maria met een lege schoot uit, waardoor het beeld incompleet en uitnodigend is. Iedereen die wijsheid of een gevoel van geborgenheid zoekt, kan plaats nemen. Het handgebaar dat ze maakt, wordt ook door boeddha gebruikt. De Abhaya-mudra betekent geruststelling, wees niet bang.

 

 

 

 

 

 

 

geen ‘please do not touch’, maar ‘please be seated’

 

 

Zwarte madonna

 

Een zwarte schone wordt in het bijbelboek Hooglied al genoemd. Sheba, de mooie bruid van Salomo en afkomstig uit Ethiopië, zegt “ik ben zwart maar liefelijk”. Heiligebeelden, ook Maria’s, worden door het roeten van de kaarsen die in hun nabijheid worden ontstoken, door de eeuwen heen zwart. Zwart is daarom een passende kleur voor de madonna.

 

 


 

Pascalle Mansvelders (1963)

 

Mansvelders is schilderes, maar maakte toch dit beeld. Ze zegt: “Ik was het zat, de gedachte ‘dat kun je niet’, daar ben je te zwak voor.”

 

www.pascallemansvelders.com

 

 

 

 

 

 

 


 

Odapark, Venray

 

Foto’s: september 2011

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Buitenbeelden in beeldenpark Odapark, Venray