Olifant

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een Olifant door Dirk Claesen, 2010

 

 

Geen kunst

 

Claesen vindt dat zijn werken geen kunstwerken mogen heten.  Wat hij maakt zijn reproducties van bestaande dieren of, op grond van fossiel materiaal, uitgestorven dieren. De kunstzinnige twist ontbreekt volgens Claesen, het werk is wat het is, er is geen meerwaarde, geen dubbele betekenis. “Een kunstenaar daagt uit, haalt dingen naar een ander niveau.” Hij is opgeleid tot beeldhouwer maar vond na een aantal jaar zijn bestemming in het maken van de reconstructies. Zijn hele werkplaats, met mallen en onderdelen, vindt hij wel kunst. Het is een zelf gecreëerd universum. Dat hij toch heeft geëxposeerd in het Odapark komt omdat de curatoren hem erop wezen dat “ik soms over de middenberm ga zonder dat ik het zelf weet”.

 

Het Odapark exposeerde in 2010 een deel van het atelier van Dirk Claesen, om het schemergebied tussen kunst en vakmanschap te onderzoeken. “Ik heb zeer getwijfeld toen Odapark me benaderde. Er is me al dikwijls gevraagd om tentoonstellingen te maken, maar ik pas ervoor om olifanten en neushoorns of walvissen zomaar tentoon te stellen. Natuurlijk, iedereen komt dan kijken, maar dat is goedkoop. Wat ik maak heeft in de regel alle eigenschappen van een slecht kunstwerk én wat de goegemeente aantrekkelijk vindt: schoon, goed gemaakt en realistisch. Maar daarmee is het nog geen kunst. Katharina Fritz heeft eens een olifant van mij groen gemaakt en toen was het ineens wel kunst. Soms is er maar heel weinig nodig om aan mijn werk een artistieke draai te geven. Ik neem mezelf vaker voor die draai er ook echt aan te geven maar gun mezelf de tijd er niet voor. Het is tot stand gekomen met de handrem erop. Bij Odapark gaat het niet om ‘kunst om de kunst’ maar om de vraag wat mensen eigenlijk boeit aan kunst. Het is vooral de vraag die belangrijk is.”

 

 

 

 

 

 

 

De Afrikaanse olifant is ongeverfd en zonder slagtanden en vacht (voor zover een olifant die heeft). Het dier toont zich als halffabrikaat in zijn doorschijnende polyester huid, bloot en kwetsbaar aan de buitenwereld.

 

 

 


 

Dirk Claesen (1963, B)

 

www.zephyr-wildlife.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Odapark, Venray

 

Foto’s: september 2011

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Buitenbeelden in beeldenpark Odapark, Venray