Ritos Sagrados

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ritos Sagrados door Fardou Keuning, 2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heilige riten

 

Ritos Sagrados (heilige riten) is een hut opgebouwd uit houtrestanten en heeft een golfplaten dak. Het is het onderkomen van Rita, een hybride oude vrouw. Haar benen doen aan een levend wezen denken, haar armen aan een mummie. Er hangt een huiselijke sfeer, maar op de plank staan bij nader inzien geen potten met gewekt fruit. Gekrompen hoofden grijnzen de bezoeker door het glas toe. Indianenstammen in het Amazonegebied van Ecuador en Peru preserveerden zo hun overwonnen vijanden. De krachten van de doden zouden daarmee overgaan op hun overwinnaars. Rita, een voodoopriesteres, bereidt een ceremoniŽle maaltijd die de geesten gunstig moet stemmen.

 

 


 

Fardou Keuning (1984)

 

Keuning is de dochter van een handelaar en een kunsthistorica. Als kind reisde ze met haar ouders over de wereld en zag uitersten van grote armoede en totale luxe. Die tegenstellingen hebben indruk gemaakt en voor haar kunst put ze uit de soms choquerende indrukken die ze opdeed. Om de ervaringen te verwerken wil ze die waarnemingen omzetten in materie.

 

Ze wordt geboeid door rituelen en ceremonies die weliswaar over de wereld divers zijn, maar in voorkomen universeel. Ze markeren belangrijke gebeurtenissen in het menselijk bestaan, zorgen voor onderlinge sociale verbondenheid en bekrachtigen de groepsidentiteit. Zo dient een debutantenbal hetzelfde doel als de initiatieriten in donker Afrika. Keuning wordt ook geboeid door de tegenstelling tussen het levende en het dode en tussen het universele en het unieke. Een derde bron van inspiratie is de overdracht van energie naar een levenloos object zoals bekend is uit de voodoo-cultuur: het fetisjisme.

 

Keuning brengt energie over op de door haar gemaakte voorwerpen zegt ze, de objecten worden uitgenodigd om tot leven te komen. Een fetish is een levenloos voorwerp waaraan magische krachten worden toegeschreven, het wordt vereerd als bewoond door een geest.

 

www.fardou.net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Odapark, Venray

 

Fotoís: september 2011

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Buitenbeelden in beeldenpark Odapark, Venray