Scheissbär

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scheissbär door Erik Habets, 2006

 

ofwel ‘de denker van Habets’

 

Scheissbär is een begrip dat bij de oosterburen gebruikt wordt voor een lastige kind.

 

IJsbeer Knut

 

Scheissbär lijkt te verwijzen naar “Sch-Eisbär Knut“, de ijsbeer Knut. Eisbär oder Scheissbär ?  werd op een weblog in de hype rond Knut gevraagd. Knut is een ijsbeer die december 2006 in een dierentuin in Berlijn werd geboren. Hij werd verstoten door zijn moeder. Maart 2007 werd het beertje gepresenteerd aan het publiek en werd op slag een knuffelbeer. Een mediahype brak los en Knut werd ook een commercieel product in de vorm van speeltjes, sleutelhangers enz. Dierenactivisten vonden dat Knut moest inslapen omdat het door zijn menselijke opvoeding asociaal berengedrag zou gaan vertonen.

 

Maar het beeld werd voor de geboorte van Knut gemaakt. Het is in die zin een visionair kunstwerk.

 

 

 

 

 

 

Stripfiguur

 

Erik Habets maakt ook strips en in de verhalen slaat de fantasie op hol. “Shots uit díe verhalen worden tekeningen en die worden nogal eens verwerkt in beelden Mijn werk is een lang proces van inspiratie.” Scheissbär is afgeleid van een robbertje vechten met een ijsbeer dat in één van die verhalen voorkwam.

 

 

Tijdelijkheid

 

“Wij vinden het belangrijk”, zeggen de curatoren van het beeldenpark, “dat de kunstwerken in Odapark iets te vertellen hebben over de actualiteit. Dat hoeft niet direct politiek te zijn, maar wel geëngageerd. Daarnaast hebben we een voorkeur voor ‘niet-eeuwige’ materialen. Marmer en brons zul je in de nieuwe opzet van het beeldenbos weinig tegenkomen. Met die vergankelijkheid spelen we ook bij het beheer van de beelden. De ijsbeer van Erik Habets maken we bijvoorbeeld regelmatig schoon, maar de polyester kabouter van Tanja Ritterbex mag een beetje vies worden. Die is deel van de omringende natuur.”

 

(uit ‘Sprookjesbos in Odapark’, Zuiderlucht juni/juli 2011)

 

 

 

 

 

 

 


 

Erik Habets (1978)

 

www.erikhabets.nl

 

 

Het kleine geluk

 

De wereld is voor Habets een grote speelplaats en zorgt voor een voortdurende prikkeling van zijn fantasie. Hij heeft een fascinatie voor het absurde van het dagelijks leven en maakt daar een karikatuur van in zijn beelden. Habets: “Mijn werk gaat voornamelijk over het kleine geluk. De kleine dingen wil ik uitvergroten, belangrijk maken en op een voetstuk plaatsen.” 

 

Volgens Habets hebben onzin, humor en fantasie onlosmakelijk van doen met geluk en een prettig leven. “Door en met onzin wil ik de ongecompliceerde kant van het leven benadrukken. Soms zit daar wel kritiek met een knipoog in verwerkt. Ik vind het heerlijk om verwarring en chaos te scheppen.”

 

 

Het beeld is na de tentoonstelling ‘Toys are us’ met de solo-presentatie ‘Euforia in de Gloria’ (najaar 2006) door de kunstenaar geschonken aan het Odapark. Het kunstwerk maakte daarna ook deel uit van de tentoonstelling Vlakwaterverhalen (najaar 2009).

 

 


 

Odapark, Venray

 

Foto’s: januari 2010

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Buitenbeelden in beeldenpark Odapark, Venray