Light sculpture

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Light sculpture door Noel Harding, 1992

 

 

De enigszins ronde flat op het Nassauplein bestaat uit drie delen: de basis met rode stalen balken en groene platen, het roze middendeel dat onderbroken wordt door een dubbele reeks balkons en de bovenste verdieping die weer uit rode balken en groene vlakken bestaat.

 

Woest water

 

Op het dak staat een kunstwerk van Noel Harding dat ’s avonds verlicht is. De kleuren roze van de diagonaal geplaatste balk en groen van het glas sluiten aan op de kleuren van het flatgebouw. De roze ronde stalen balk is diagonaal omhoog geplaatst en wijst naar de Noordzee. De balk wordt ondersteund door vier dragers. Tegen de hoogste drager staat een glasplaat die eruit ziet als een bak met woest bewegend water, hiermee verbeeldt de kunstenaar de zee. Daaronder een glasplaat waarop een gebogen linkerarm afgebeeld staat. De arm onderdrukt en beheerst het gevaar dat de zee kan vormen. De kunstenaar heeft met dit werk “The life of Dutch people in reference to the sea” verbeeld.

 

 

 

                                  

 

 

Hansje Brinker

 

Het verhaal gaat dat deze installatie het verhaal van ´Hansje Brinker steekt zijn vinger in de dijk´ verbeeldt. Hansje Brinker was volgens de legende een jongetje dat water door de dijk zag sijpelen. Hij bedacht dat een klein gaatje snel uitspoelt en dat een dijkdoorbraak aanstaande was. Hij stak zijn vinger in de dijk en hield dat een dag en een nacht vol tot hij eindelijk gevonden werd. Een Hollandse held.

 

Oeuvre

 

Noel Harding maakte veel van dergelijke installaties. In zijn werk stelt hij de relatie tussen natuur en techniek ter discussie en de verhouding tussen mens en natuur. Hij doet dat op een confronterende, theatrale en monumentale wijze. Op een foto van dit kunstwerk in de catalogus van een tentoonstelling in Middelburg uit 1988 staat ook nog een figuur in de installatie. Deze figuur ontbreekt op het dak.

 

 


 

Noel Harding (1945)

 

Geboren in Engeland, wonend in Toronto, Canada.

 

werk

 

Website

 

 


 

Nassauplein

 

Foto’s: maart 2008

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Westerpark