Tribunaal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ten seated figures door Magdalena Abakanowicz, 2010

                                                         

 

 

 

 

 

Oorlog

 

De Poolse kunstenares (geboren in 1930) kent een heftig verleden. Ze groeide eenzaam op in welstand, graag dwalend door de natuur op en rond het landgoed van haar ouders. Ze was negen toen de oorlog dat leven abrupt doorbrak. De familie vluchtte een paar jaar later naar Warschau. Magdalena werkte er als 14-jarige in een geďmproviseerd ziekenhuisje, waar dagelijks gewonden werden binnengebracht. Abakanowicz: “Te veel beschadigde mensen, een menigte.”

 

De menigte, een hersenloos orgaan

 

Na de bevrijding volgde het communistische bewind van de Russen, een leven achter het ‘IJzeren gordijn’ met alle beperkingen van dien. Uitspraken van Abakanowicz: “Ik heb gezien dat menigten Hitler aanbaden, daarna dat menigten Stalin aanbaden. Na een tijdje ontdekte men dat deze leiders massamoordenaars waren, dus daarna werden ze gehaat. Het illustreert dat een menigte op commando reageert, het kan vernietigen en doden. Een menigte reageert als een hersenloos orgaan.”, “een menigte is onvoorspelbaar” en “Ik vermoed dat onder het menselijk schedeldak, instincten en emoties het intellect de baas zijn zonder dat we het ons realiseren.”

 

 

 

 

 

 

Hoofdloze lichamen, lichaamloze hoofden

 

Abakanowicz is gevormd, én gedeformeerd zegt ze zelf, door haar jeugdervaringen, ze bepalen haar kunst. Haar thema’s zijn eenzaamheid, anonimiteit en angst voor menigten. De grote beperkingen die ze in haar jeugd ervoer onder zowel de Nazi’s als onder het communisme, zijn terug te vinden in haar werk.

 

Ze heeft veel menselijke figuren gemaakt zonder hoofd, in massa’s. Anderzijds maakt ze hoofden zonder lichaam. Of schedels die zich als een rotsblok of gepantserde tank manifesteren. Abakanowicz geeft aan dat haar werk verkeerd begrepen kan worden. “Mensen verwachten iets uit de realiteit te zien waarin zij leven, maar ik ben niet van die realiteit, en mijn werkt stamt niet uit die realiteit.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Magdalena Abakanowicz  (Polen, 1930-2017)

 

www.abakanowicz.art.pl                  Wikipedia

 

 

 

 

                                                                                                                                       bruikleen kunstenaar

 

 

 


 

Yorkshire Scupture Park, Engeland

 

Foto’s: juli 2016

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Yorkshire Sculpture Park