Sculpitecture

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dream city door Anthony Caro, 1992-94

 

 

 

 

 

 

Versmelting van beeldhouwwerk en architectuur

 

YSP-info: Dream city is one of Caro’s ‘sculpitecture’ works that combine ideas and structures from sculpture and architecture. Caro showed some works on rooftops in New York and Tokyo and the title of this work reflects the relationships between sculpture, buildings and landscapes.

 

 

 

 

 

Geen sokkel

 

Caro begon zijn carrière in de jaren 50 als assistent van beeldhouwer Henry Moore. Hij vertelde over die tijd: “I knew nothing about modern art. Until then I had never seen a piece of African sculpture, had no idea of Surrealism or Cubism. Things like these had not been on my horizon. I thought being a sculptor meant doing a statue of a general on a horse.”

 

Hij vestigde zijn naam als zelfstandig kunstenaar in 1963, toen hij doorbrak met een tentoonstelling in de Whitechapel Gallery in Londen. Hij exposeerde daar grote abstracte beelden met felle kleuren, die op de grond waren geplaatst. Dat was radicaal anders dan de kunstwereld tot dan toe gewend was. Beelden stonden tot dan op een sokkel, niet op de grond.

 

 

 

 

 

 

 


 

Anthony Caro (Engeland, 1924-2013)

 

www.anthonycaro.org             Wikipedia

 

 

Caro heeft een grote invloed gehad op het ontstaan en de ontwikkeling van de moderne, abstracte beeldhouwkunst. Zijn werk wordt gekenmerkt door het hergebruik van metaal (voornamelijk ijzer en staal) veelal afkomstig van de schroothoop.

 

Caro opende in juni 2013 nog een tentoonstelling met eigen werk. Bij die gelegenheid zei hij tegen de krant The Independent dat hij wilde doorwerken tot zijn honderdste. "Ik vind het leuk om te doen. Bejaard zijn is schokkend, maar ik geniet nog steeds van het maken van de werken." Drie maanden later overleed hij aan een hartaanval.

 

 

 

 

                                                                                                                                  The estate of the artist

 

 

 


 

Yorkshire Scupture Park, Engeland

 

Foto’s: juli 2016

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Yorkshire Sculpture Park