Buzz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bzz bzz door Paul de Reus, 2011

 

 

 

 

 

 

 

Stadsmeisje ontdekt de wereld

 

Het meisje is geconcentreerd. Bij nadering blijkt ze naar iets te luisteren en vlakbij gekomen is er lichte verbijstering bij de toeschouwer: ze heeft een glas tegen haar oor gedrukt en luistert naar het zoemen van een gevangen hommel.

 

Ze past iets toe dat ze eerder heeft geleerd. Als een schelp tegen het oor gehouden wordt, is het ruisen van de zee te horen. Een brommende hommel in een glas klinkt als het geroezemoes van een mensenmassa als er ‘buzz’ (opwinding) is. Maar de buzz draagt gevaar in zich.

 

Ze weet kennelijk nog niet dat geïrriteerde geelzwarte insecten kunnen steken, een les die ze spoedig zal leren.

 

 

 

 

 

 

 

Meningen

 

Het beeld werd in november 2011 onthuld, maar was al iets eerder geplaatst. Een lokale krant had in de weken daarvoor een discussie geopend onder de noemer “Kunst of kan het weg?” want, stelde het periodiek, “de meningen over het meisje in de blauwe jurk lopen uiteen. De één vindt het kunst terwijl de ander het liever zo snel mogelijk ziet verdwijnen.” Een greep uit de reacties:

 

Chris10:  Ik ken het verhaal er achter niet waarom dat er staat. Wat is de link met die buurt? Ik zie het niet als een kunstobject. Poppetjes van klei of gips maken deden we allemaal vroeger. Maar ja, smaken verschillen. En zeker wat betreft kunst.

 

Evd: Ik vind het leuk, ziet er vrolijk uit en is weer eens wat anders!!

 

Folmer: Krijgt Geert Wilders toch weer gelijk, dit is je reinste geldverspilling.

 

Syllyw: van mij mogen er meer van die leuke beelden komen. Wat ook leuk zal zijn zijn kabouters

 

Dre2059: Ziet er lekker fris uit en een verrijking voor de buurt lijkt me. Dus staan laten. Wat maakt het uit Kunst of iets anders. Het staat leuk daar.

 

Het ware Zaanse geweten: Met al die wangedrochten langs de weg zal er onvermijdelijk een nieuwe beeldenstorm komen!!!!!

De jaren 70 komen weer een beetje terug. Dit is echt de reinste geldverspilling en ik vraag mij echt af wat dit met de buurt te maken heeft. Ik dacht eerst dat ze een pistool tegen haar hoofd hielt.

Ooit werden we in de Koog door Zaanstad getrakteerd op de vleugels onder het viaduct van de geschifte kunstenaar Lucien den Arend. Het uitzicht op de Zaan was weg en niemand in Koog wou die stukken ijzer. Het heeft nog een hele tijd en ontzettend veel moeite gekost om die dingen weg te krijgen

Hoop dat het snel verdwijnt jammer dat ik geen moker meer heb.

 

Koger de Tweede: Vandaag of morgen komt er wel iemand langs met een voorhamer of opgeschoten jeugd op zaterdagavond, en dan is dat "beeld" in no time weg! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hommeles

 

De laatste reactie was bijna een profetie. Tijdens de jaarwisseling een paar maanden later is het beeld vernield door vandalen. De gemeente Zaanstad schrijft in februari 2012:

 

Het kunstwerk Bzz bzz van beeldend kunstenaar Paul de Reus is tijdens de jaarwisseling zwaar beschadigd. Op korte termijn wordt het kunstwerk verwijderd om de beschadigingen te herstellen.

 

De beschadigingen zijn veroorzaakt door vandalisme. Het herstel van de schade kost de gemeente enkele duizenden euro's. Van deze opzettelijke vernieling is door de gemeente Zaanstad aangifte gedaan bij de politie.

 

Het herstel van het kunstwerk neemt enkele weken in beslag. Na herstel van de schade wordt het kunstwerk nog één keer teruggeplaatst op het pleintje bij de kruising Westzijde/Frans Halsstraat.

 

De lokale krant: “Zie je ongeregeldheden in de buurt van het beeld. Meld dit dan bij de gemeente of de politie. Samen zorgen we ervoor dat ‘het meisje met het blauwe jurkje’ extra kwaliteit aan de buurt kan blijven toevoegen.”

 

 

 

 

 

 

 


 

Paul de Reus (1963)

 

Paul de Reus woont in Amsterdam en heeft de Minerva Academie in Groningen en de Jan van Eyck Academie in Maastricht voltooid. Sinds 1993 werkt hij als zelfstandig kunstenaar.

 

pauldereus.nl

 

 

De Reus: “Mijn werk gaat over mensen, over hoe het is om mens te zijn.”

 

 

Mensfiguren als symbolen

 

Paul de Reus vervaardigt figuratieve sculpturen, tekeningen, foto’s en ‘installaties’ waarin de alledaagse werkelijkheid en de mens centraal staat. In deze op het eerste gezicht normale situaties gebeurt vaak iets vreemds. Kleine gebeurtenissen en persoonlijke herinneringen vormen het uitgangspunt voor De Reus. De relatie tussen man en vrouw, de jeugd, spelen, seksualiteit, dieren et cetera.

 

De beelden van De Reus bevatten een wat onhandige, naïeve kwaliteit. De Reus jaagt niet perse realistische beelden na, hij suggereert met zijn figuren niet zozeer mensen van vlees en bloed. Zijn mensfiguren zijn meer als symbolen op te vatten.

 

(citaat uit Dienblad.nl naar aanleiding van een tentoonstelling in Oss, 2010)

 

 

 

 

 

 

 


 

Zaandam, Westzijde/ Frans Halsstraat

 

Foto’s:  augustus 2013

 

 

Startpagina

 

Beelden regio’s Zaanstreek en Waterland