Sinterklaas Reliëfs St. Nicolaas door Arie
Teeuwisse, 1970 De Nicolaasschool werd eind
jaren zestig gebouwd. Voor de ingang van het schoolplein kwamen twee betonnen
palen te staan met reliëfs die verhalen over het leven van de heilige
Nicolaas. De man was bisschop in Myra en kindervriend. Hij redde onder andere
drie kinderen van de dood en gaf door met geld te stooien drie arme meisjes
een bruidsschat waardoor ze niet als slaven verkocht hoefden te worden. In
Nederland komt hij met goede gaven langs bij de kleintjes en heeft een
vermanend woord voor de ondeugdjes. Totempalen De school werd in 2007 gesloopt. De reliëfs waren in deerlijke staat: door ernstige verwering waren de beeltenissen nog nauwelijks herkenbaar (zie onderstaand de twee linker afbeeldingen). Op de plek van de school zijn appartementen en eensgezinswoningen gebouwd en de wooningbouwvereniging heeft de ‘totempalen’ zoals ze aangeduid worden in de volksmond, laten restaureren. In 2010 zijn de herstelde palen met reliëfs onthuld.
Remake De Historische Vereniging Wormerveer was de motor achter de restauratie en betonrestaurateur Johan van der Meer werd in de arm genomen. De vereniging moest echter april 2009 bekend maken dat de betonnen kunstwerken in dermate slechte staat verkeerden, dat restauratie niet meer mogelijk was. Maar later dat jaar kwam het bericht naar buiten dat restauratie tóch mogelijk bleek. Afgaande op bovenstaande foto’s van het originele reliëf zijn afbeeldingen niet hersteld maar opnieuw gemaakt: St. Nicolaas te paard staat bijvoorbeeld op het nieuwe reliëf in spiegelbeeld.
Modern De beeldhouwer Arie Teeuwisse is de figuratie altijd trouw gebleven, hij had niet veel op met abstractie. Maar de sinterklaas-reliëfs zijn voor zijn doen verrassend geabstraheerd. Zijn 15-jarige dochter had in 1969 dan ook (onterecht) geen vertrouwen in de uitkomst van de ontwerpen: “Modern. Dat kan jij helemaal niet.” Arie Teeuwisse
(1919-1993) Citaten uit Het Nieuwsblad van het Noorden, 22
februari 1991: “Stand,” zegt Arie
Teeuwisse zijn oud-docent Bronner op de Amsterdamse Rijksacademie na, “is
expressie. Vergeet niet: beeldhouwen is toneel. Door een goede stand gaat een
beeld leven.” Van ‘dikke’ woorden over kunst moet de 71-jarige Amsterdamse beeldhouwer niets hebben. Hij betitelt zichzelf graag als ambachtsman. Zijn vak is beeldhouwen en aan zo’n vak moeten ‘de mensen plezier kunnen beleven’. Met eigentijdse kunst heeft deze ‘volkskunstenaar’ weinig op. [..] Een beeld moet een verhaal hebben, vindt Teeuwisse.
Appartementencomplex ‘De Schrijvershof’, Cor Bruijnstraat , Wormerveer Foto’s: november 2014 Beelden regio’s Zaanstreek en Waterland |