Slangehalsreiger

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reiger door Theresia van der Pant, 1972

 

 

Inheems / uitheems

 

Van der Pant is bekend geworden als beeldhouwster van dieren. Haar vroegste diersculptuur dateert uit begin jaren vijftig en was een baikalrob; daarna volgden een giraffe, kat en vissen en vogels. Vooral de vogel is een favoriet thema en het eerste vogelbeeld ontstond in 1954. Het was een reiger.

 

Van der Pant maakte naast inheemse ook uitheemse dieren omdat ze vaak in de dierentuin kwam. De beeldhouwster in 2002: “Ik woon al 30 jaar om de hoek bij Artis, Ik heb altijd een abonnement gehad, ik wandelde er ’s morgens vroeg en ’s avonds laat, het was mijn tuin. En in Artis zie je nu eenmaal eerder bijzondere dan alledaagse dieren.”

 

Met deze reiger lijkt Theresia van der Pant een grapje uitgehaald te hebben. De romp en poten zijn van een reiger, maar de hals met kop lijkt van een slangehalsvogel. Een reiger zal zijn nek niet op die manier buigen. Genetische manipulatie avant la lettre.

 

 

 

 

 

Dieren

 

Citaten uit een interview in 2002:

“Dieren wekken geen schroom op, er is geen verlegenheid.”  “Als beeldhouwer ben ik altijd zeer geïnteresseerd geweest in de prachtige vormen van dieren. Vogels natuurlijk, maar ook dolfijnen en zeehonden.” “Ik houd veel van mensen, maar ik beeldhouw niet graag naaktfiguren. Er is weinig verschil tussen het ene naakt en het andere en dan in dat koude Nederland, nee. Kleding inspireert me al helemaal niet. Dus als ik mensen uitbeeldde, waren het portretten.”

 

 

 

 

 

 

Het beeld stond bij het bejaardencentrum De Durghorst in Krommenie maar het voormalige huis voor ouden van dagen werd gesloten en gesloopt. De reiger vond in 2014 een nieuw onderkomen bij verzorgingshuis Rosariumhorst, eveneens in Krommenie.

 

Het Rijksmuseum heeft ook een reiger in de collectie, dat beeld (of die gieting) dateert van 1973. De meeste van haar sculpturen zijn in gips gemodelleerd en vervolgens in brons gegoten in een van te voren bepaalde oplage. Van die oplages hield ze altijd zelf één exemplaar. Als de rest verkocht was, werd het gipsmodel vernietigd.

 

 

 


 

Theresia van der Pant (1924-2013)

 

Wikipedia

 

De meeste van haar sculpturen zijn in gips gemodelleerd en vervolgens in brons gegoten in een van te voren bepaalde oplage. Van die oplages hield ze altijd zelf één exemplaar. Als de rest verkocht was, werd het gipsmodel vernietigd.

 

In 2006, toen Van der Pant 82 jaar oud was, is zij gestopt met beeldhouwen. Ooit was een uitspraak: ‘Ik wil doorwerken tot in mijn graf’. Maar daar kwam reuma tussen. Het overviel haar op 76-jarige leeftijd.

 

 

 

 

 

 

 


 

Binnentuin van Rosariumhorst, Rosariumpark Krommenie

 

Foto’s: november 2014

 

 

Startpagina

 

Beelden regio’s Zaanstreek en Waterland