Ivy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ivy door Joris Laarman, 2005

 

 

Als lingerie

 

“Ivy is als lingerie voor de muur. Het is een avontuurlijke decoratie die werkt als een klimmuur. Ivy laat je 'over-ontworpen' interieur of exterieur uit een ander perspectief zien of biedt je een alternatieve route naar boven. Ivy (klimop) staat symbool voor een soort vrijheid, een ode aan vrijheid en betekenis. Het kunstwerk bestaat uit een aantal verschillende delen die op vele manieren gecombineerd kunnen worden. Ivy is gemaakt van polyesterbeton wat een mengsel is van zilverzand en polyester; een materiaal dat gebruikt wordt voor klimgrepen. Net als deze zijn de onderdelen van Ivy aan de muur bevestigd met inbusbouten.”

 

(site Laarman)

 

 

 

                

 

 

 

 


 

Joris Laarman (1979)

 

Joris Laarman studeerde in 2003 cum laude af aan de Design Academy Eindhoven. Zijn verwarming Reinventing Functionality (2003) trok internationaal de aandacht. Het ontwerp is in productie genomen door Droog Design, het befaamde platvorm voor hedendaagse Nederlandse ontwerpers, en aangekocht door o.a. Museum Boymans van Beuningen.

 

In 2003 startte Laarman het Joris Laarman Laboratorium. Inmiddels staat een collectie unieke ontwerpen op zijn naam; hij heeft een duidelijke visie op design: ‘Voor onze generatie vormgevers is het belangrijk dat ontwerpen ook daadwerkelijk geproduceerd gaan worden. Design is geen kunst. Design moet gebruikt worden. Juist het feit dat design reproduceerbaar is, geeft het meerwaarde. Wij ontwerpen niet alleen voor musea. Natuurlijk is dat ook belangrijk. Je moet de poëtische waarde van een werk niet los laten. Die waarde moet je mengen met functionaliteit en nieuwe technieken.’

 

In zijn ontwerpen refereert Laarman vaak aan vroegere tijden in de kunstgeschiedenis. Vooral het modernisme vindt hij interessant. Hij verzet zich tegen de gedachte dat alles wat niet direct nuttig is, weggelaten moet worden. In zijn ogen sluiten functionaliteit en overdadigheid elkaar niet uit.

 

www.jorislaarman.com

 

 


 

Oostelijke Handelskade, zijkant ingang Lloydhotel

 

Foto’s: februari 2007

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Startpagina buitenbeeldverhaal Amsterdam: Zeeburg