Rhino

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rhino door Tom Claassen, 2004

 

 

Nijlpaard

 

De beesten waar Claassen Nederland mee heeft verrijkt, zijn aardig en aandoenlijk. Ze ogen knuffelbaar, ook al zijn ze vaak enorm en gemaakt van beton, hout, brons. Het nijlpaard is gemaakt van rubber. Het staat in een kleine uitsparing in de sluiswand, voorbijgangers kunnen hem vanaf de kade op de rug kijken. Wanneer het water in de sluis laag staat, staat het nijlpaard grotendeels op het droge. Maar stijgt het sluiswater, dan verdwijnt het beest langzaam onder het oppervlak, en steken alleen de bovenkant van zijn rug en zijn oren er bovenuit.

 

Rhino is een Hippo

 

Rhino is kort voor rhinoceros, de neushoorn. Hippo is de afkorting van hippopotamus, het nijlpaard. De rhino is dus eigenlijk een hippo. Hetzelfde jaar maakte Claassen voor de gemeente Haarlemmermeer, een hert of eland maar met het lijf van een ander dier (neushoorn, beer?). In 2011 creëerde Claassen beesten met de aanduiding eland/buffel, ook daar gaat het om een samensmelting van verschillende dieren tot één nieuwe soort. De kunstenaar is bezig met het scheppen van een nieuwe fauna. In 2010 maakte hij ‘Wit groot nieuw beest’.

 

Naschrift: Vele jaren later wordt het beest alsnog aangeduid met Hippo.

 

Toegankelijkheid is belangrijk voor Claassen. ‘Als de mensen er niets van begrijpen heb je je doel gemist en is het ook niet leuk’, zei hij ooit.

 

 

 

                                                   Hert of Eland, 2004

 

 


 

Tom Claassen (1964)

 

www.tomclaassen.com                Wikipedia

 

 

 

                    

 

 

 

 


 

Vennepluimstraat / Paul Hufkade

 

Foto’s: december 2007

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Startpagina buitenbeeldverhaal Amsterdam: Zeeburg

 

Startpagina buitenbeeldverhaal Amsterdam: Flora & Fauna