Rotsvast

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rotsvast door Rob Ligtvoet, jaren 70

 

 

 

 

 

 

Voormalig anoniem

 

Lange tijd was het werk een vreemde eend in de bijt, de herkomst was onbekend. Nadat het stadsdeel in 2007 een oproep tot informatie had geplaatst die het Parool en RTV-NH overnamen, kwam de aap uit de mouw. De kunstenaar meldde zich.

Een citaat uit de vraag naar de herkomst:

 

In het Flevopark staat in het gras naast de waterkant van het Nieuwe Diep een kunstwerk. Het is een bronzen beeld. Het lijkt uit twee delen te bestaan, die van boven naar beneden taps toelopen. Aan de bovenkant raken ze elkaar. Aan één zijde is halverwege een soort trede. Hierdoor kan je op het kunstwerk zitten en je voeten op de verhoging zetten. Alsof je op een keukentrapje zit.

 

 

Uit een bericht op de site van het stadsdeel Zeeburg:

 

Kunstenaar beeld Flevopark bekend

 

20 november 2007

 

De maker van het tot voor kort onbekende beeld in het Flevopark heeft zich gemeld. De Amsterdamse kunstenaar Rob Ligtvoet heeft het kunstwerk ‘Rotsvast’ gemaakt. Hij plaatste het bronzen beeld met een aantal vrienden rond 1982 op het grasveld, vlakbij het water van Het Nieuwe Diep. Omdat dit niet in opdracht van de gemeente gebeurde, wist het stadsdeel niet wie de maker is.

 

Golfjes

Rob Ligtvoet heeft laten weten dat het kunstwerk in de jaren zeventig gemaakt is uit één grote ronde bronzen plaat. De golfjes op het beeld zijn een afdruk van het strand van IJmuiden. Met gips heeft de kunstenaar de afdrukken van de golven in het zand 'gevangen' en met een mal overgebracht op het brons. In het beeld heeft hij de natuur en kunst willen combineren. Het beeld komt goed tot zijn recht op deze plek: in het grasveld op de rand van het Flevopark en het water van Het Nieuwe Diep.  

 

 

Rob Ligtvoet vertelde in het Parool dat het al sinds 1982 in het Flevopark staat. "Ik verhuisde en had er toen geen ruimte meer voor. Toen heb ik het met een paar vrienden in het park gezet. Het is precies wat het is, een rotsachtig ding. Iedereen moet zelf weten wat hij erin wil zien." Hij vindt het intrigerend dat het werk daar 25 jaar lang anoniem en onopvallend heeft gestaan.

 

 

 

           

 

 

 

                                

 

 

 

                                       

 

 

 

                   

 

 

 

 


 

Rob Ligtvoet (1939)

 


robligtvoet.com

 

 

 

 

 

 

 


 

Flevopark

 

Foto’s: september 2010

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Startpagina buitenbeeldverhaal Amsterdam: Zeeburg