Zeeman op de uitkijk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zeeman op de uitkijk door Pieter Starreveld, 1950

 

bijnaam: Joop Hoorn, naar een bootsman die op de Javakade woonde

 

 

 

                 

 

 

 

 

                                            

 

 

 

 


 

Ter herinnering aan al het personeel dat de oorlog niet overleefde

 

De Tweede Wereldoorlog liet ook het Oostelijk Havengebied niet ongemoeid. Havenkranen werden door de Duitsers opgeblazen, bombardementen vernielden loodsen, spoorrails en gebouwen. Slechts 17 van de 32 schepen die de Stoomvaart Maatschappij Nederland (SMN, het latere Ned Lloyd) bezat bleven gespaard. Na de oorlog bleek de schade groot, en niet alleen in materieel opzicht. Op 4 mei 1950, dodenherdenking, werd op de Kop van het Java-eiland een beeld van Pieter Starreveld onthuld, de Zeeman op de uitkijk, alias Joop (Jopie) Hoorn, ter herinnering aan al het personeel dat de oorlog niet overleefde. De directie en personeelsleden brachten het benodigde geld bijeen.

 

 

                            

 

                                                                                                                   Onthulling 4 mei 1950 (Foto: Beeldbank Amsterdam)

 

 

Na vertrek van het SMN in 1969 verhuisde het beeld mee naar de Vlothaven en kreeg daar een onopvallende plaats tussen gebouwen. Oud-medewerkers namen uiteindelijk het initiatief tot verplaatsing en vanaf 1988 keek de zeeman weer over het IJ, nu vanaf een stek bij het Centraal Station op de De Ruyterkade.

Na de herinrichting van het Java-eiland is het standbeeld teruggekeerd op de Kop. De Zeeman op de uitkijk werd op 4 mei 2003 opnieuw onthuld tijdens een herdenking van de slachtoffers van de tweede wereldoorlog.

 

 

 

                      

 

 

 

 


 

Pieter Starreveld (1911 – 1989)

 

Starrenveld heeft een aantal oorlogsmonumenten op zijn naam staan. Dit naoorlogse beeld past door de blokvormige opbouw nog in de traditie van de vooroorlogse beeldhouwkunst. De beeldhouwer is verder vooral bekend om zijn figuratieve dierfiguren.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

de Kop van het Java-eiland, Javakade / Sumatrakade

 

Foto’s: juni 2006 en mei 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zeeburg

 

Monumenten in Amsterdam: WO II