Monument voor een abattoir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonder titel door Per Kirkeby, 1990

 

 

Restant abattoir

 

Het beeld is oorspronkelijk gevormd in klei en dat ontwerp is na vergroting uitgevoerd in baksteen. Daarnaast is een vijver aangelegd die de strenge vormen moet verzachten. Het gebouw zou door kunnen gaan voor een restant van het abattoir dat er oorspronkelijk heeft gestaan. Kirkeby wilde een monument maken dat de herinnering daaraan bewaart. Anderzijds liet Kirkeby zich inspireren door goede herinneringen aan zijn jeugd toen hij bij een bakstenen muur langs het water speelde. Met dit gebouwtje wil hij kinderen een plek geven om te spelen, samen te komen, zich te vestoppen.

 

 

Baksteen

 

Met baksteen zijn monolitische monumenten te scheppen die niet opdringerig maar persoonlijk, ‘privé’, zijn, het geeft een zekere anonimiteit vindt Kirkeby. Het werk is massief van uiterlijk en toch transparant, je kunt er in. Baksteen is voor Kirkeby ook een materiaal dat verwijst naar zijn geboortestad Kopenhagen waar, net als in Amsterdam ten tijde van de Amsterdamse School, de expressieve baksteenarchitectuur gebruikelijk was. Kirkeby verwijst zo naar zijn geboorteland, en tevens naar de geschiedenis van Amsterdam. Het werk roept via het materiaal niet alleen de architectuur van de Amsterdamse School in de herinnering, maar ook van het oude bakstenen abattoir dat er stond.

 

 

 

               

 

 

 

 


 

Per Kirkeby (1938-2018)

 

Wikipedia

 

Kirkeby volgde aan de universiteit van Kopenhagen een opleiding tot geoloog en heeft toen aan een aantal wetenschappelijke expedities naar Groenland deelgenomen. Daarnaast is hij actief als veelzijdig kunstenaar. Hij schrijft gedichten en maakt schilderijen, grafiek, tekeningen, beelden en kleine bronzen. Sinds 1973 maakt hij de voor hem kenmerkende bakstenen sculpturen die op kleine monumenten of huizen lijken en vaak herinneren aan vormen en gebouwen die hij tijdens zijn reizen gezien heeft. In zijn kunstwerken verwerkt hij de ervaringen van zijn poolreizen, waarbij vooral het licht van groot belang is.

 

 


 

Hildo Kropplein

 

Foto’s: maart 2007

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Startpagina Zeeburg