Fittest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Darwin / Fertilization bar door Atelier van Lieshout, 2008

 

 

 

 

 

Survival of the fittest

 

In de kop van het kunstwerk is een bed en een balie aanwezig, de buitenkant is een zitelement en hang- en speelplek. Darwin stelt een enorme menselijke zaadcel voor en gaat volgens van Lieshout over macht, status, expansie en voortplanting. Het "reflects social Darwinism ideas and the need for survival in all aspects of our lives, whether biological or corporate."

 

Van Lieshout: “Het is een duizenden malen uitvergrote spermacel. Die dode mannen eronder hebben te maken met het feit dat in de natuur slechts één op de 150 miljoen spermacellen een eitje kan bevruchten. Survival of the fittest. Als je het idee doortrekt naar de maatschappij, kom je uit bij übermensch-theorieën, verbonden aan totalitaire systemen zoals het fascisme.'  

 

 

 

 

 

 

Vanaf september 2013 staat Darwin drie jaar lang in het Museumpark Rotterdam.

 

 

Van Lieshout in een interview 2009: Het is de Fertilization bar, de bevruchtingsbar, een klein huisje dat ook als infostand kan dienen. Het is in de vorm van een spermacel van 20 m lang en het gaat natuurlijk over natuurlijke selectie, over Darwin, over survival of the fittest en daarom liggen er ook van die platgewalste mannetjes onder die het verloren hebben.

 

 

 


 

Joep van Lieshout (1963, Nederland),  Atelier van Lieshout (sinds 1995)

 

Van Lieshout heeft een aantal kunstenaars en medewerkers om zich heen verzameld in Atelier van Lieshout (AVL) met wie hij sinds 1995 zijn projecten op het grensvlak van kunst, design en architectuur uitvoert. Het is geen collectief maar een bedrijf waar 15-20 mensen werken met een arbeidscontract. Het was uit noodzaak geboren omdat een opdrachtgever niet direct met een kunstenaar wilde werken, alleen met een bedrijf. Toen was daar een dag later het bedrijf Atelier van Lieshout opgericht.

 

www.ateliervanlieshout.com,     Wikipedia AVL,      Wikipedia JVL

 

 

 

 

 

 

 


 

Museumpark, Rotterdam

 

Foto’s: april 2014

 

 

Startpagina