Haagse winnaars

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Big Fish Day (avant la lettre) door David Bade, 2002

 

 

 

 

 

Catch of the day

 

Grote Visdag is voor een vissersclub de grote wedstrijddag. De winnaars van de Haagse vissers hebben hun ‘Catch of the day’, de grootste Haagse vis, binnen weten te halen. Op het ereschavot staat als nummer 1 de ooievaar ofwel de ‘Haagse reiger’, op nummer 2 ‘Miss Haagse hairy’ en nummer 3 is een “soort bootsman met open jas”, aldus Bade in een opsomming van de figuren.

 

De Haagse reiger verwijst naar het wapen van Den Haag, de naam Haagse hairy naar de striptekenaar Haagse Harry en het open jack waarschijnlijk naar Harry Jekkers die een hit had met het lied ‘O O den Haag’, het officieuze volkslied van de hofstad.

 

Bade laat zich inspireren door het dagelijks leven: een situatie, een voorwerp, een gesprek, een nieuwsfeit, alles kan ‘the catch of the day’ zijn. Zijn werk wordt omschreven als spottend, kritisch en kleurrijk, het ontstaat impulsief en associerend.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zegt de mier dat hij ook godsdienstig is of dat hij een protesterend beestje is?

 

 

Het beeld ‘Big Fish Day (avant la lettre)’ werd door de vereniging van Vrienden van het Gemeentemuseum geschonken ter ere van de opening van het GEM en het Fotomuseum in 2002.

 

 


 

David Bade (1970)

 

weblog            Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Gemeentemuseum Den Haag

 

Foto’s: oktober 2014

 

 

Startpagina