Gevecht

 

 

 

 

 

 

 

 

Jacob en de Engel (1956, kleine versie) door Carel Kneulman, 1956

 

 

Het thema ‘Jacob en de Engel’ komt uit de bijbel, Genesis 32:25-33. Aartsvader Jacob worstelde een nacht lang met een onbekende belager. De strijd bleef onbeslist. Jacob liet de figuur echter niet gaan voordat zijn vijand hem gezegend had. De figuur wordt als engel gezien, maar ook als de demoon in de mens zelf.

 

Het thema komt in de kunst geregeld terug, het gevecht kan symbolisch staan voor onder andere het gevecht van de kunstenaar met zijn roeping of met zijn werk, de worsteling van de mens met zijn geloof of de worsteling tussen de mens en zijn wereld, tussen goed en kwaad.

 

 

 

Het werk is – in een grotere versie – gemaakt voor boven de ingang van het hoofdbureau van politie in Den Haag.

 

 

 

 

 

 


 

Carel Kneulman (1915-2008)

 

De beeldhouwers Piet Esser, Cor Hund en Carel Kneulman behoren tot de generatie van 1915 en komen voort uit de School van Bronner. Prof. Jan Bronner doceerde van 1914 tot 1947 aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.

 

Geďnspireerd door de naoorlogse beeldhouwtentoonstellingen in onder andere Sonsbeek, zocht Kneulman naar nieuwe vormen. Anders dan veel van zijn tijdgenoten wilde Kneulman nooit kiezen voor figuratie of abstractie, het voornaamste strijdpunt in die tijd.

 

Kneulman was jarenlang docent aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en schreef daarnaast gedichten. Hij was erg betrokken bij de sociale belangen van kunstenaars en zette zich daar actief voor in.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 


 

Tuin Gemeentemuseum Den Haag

 

Foto’s: oktober 2014

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld