Sylvette

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sylvette door Pablo Picasso, 1970

 

 

 

 

 

 

         

 

 

Oude meester, jonge hond

 

De 72-jarige Picasso kreeg begin 1954 de 19-jarige Sylvette David in het vizier die met haar vriend en ontwerper Toby in de woonplaats van de schilder een studio huurde. Sylvette vertelt twee versies over de kennismaking:

 

Sylvette vertelde in 2004 aan de Guardian: "We met Picasso at an exhibition and he bought one of Toby's chairs, which we delivered to his studio the next day. He asked me to pose, and I was so flattered that I accepted." In 2010 vertelde ze een andere versie aan MailOnline: “We could see him arrive in the car driven by his son Paulo and I think that’s where he saw me first, sitting on the terrace, drinking coffee and smoking.’ One day a portrait of Sylvette appeared over the wall, which Picasso had drawn from memory. He wanted her to be his model.”

 

In die tijd was Sylvette, later bekend onder de naam Lydia Corbett, een verlegen meisje dat mensen op afstand hield vertelde ze zestig jaar later. Corbett: Ik was een ijsberg, mannen durfden mij niet te benaderen, daarom was Picasso zo geïntrigeerd. “Hij zag dat ik niet van mezelf hield en wilde weten waarom.” De oude Picasso deed een paar amoureuze toenaderingspogingen, zo sprong hij eens op bed als een jonge hond om haar te imponeren maar kreeg geen voet aan de grond.

 

Stijlicoon

 

Door het werk van Picasso werd Sylvette -met paardestaart en pony- in korte tijd een stijlicoon, ook Brigitte Bardot kopiëerde haar look. Bardot vroeg zelfs Picasso haar ook te schilderen, maar de kunstenaar weigerde want hij had het ‘origineel’ al geschilderd.

 

 

 

                                                       

 

 

Veroudering

 

In 1965 zocht de toen 30 jarige Sylvette Picasso nog een keer op. Sylvette: “‘It was moving but he couldn’t hear so well. He was sweet.” Picasso tegen een vriend toen ze weg was: “So you see, art is stronger than life.”

 

 

 

 

 

 

De stad Rotterdam wilde al in 1963 het beeld aankopen, maar werd tegengehouden door protesten van de inwoners. Het kwam er toch in 1970 en werd op de hoek van het Weena en het Kruisplein geplaatst. In 2003 verhuisde het naar de Westersingel, naast het Museum Boymans van Beuningen.

 

 

Betongraffito

 

In oorsprong bestond het ruimtelijke werk uit beschilderd metaalplaat. De kunstenaar Carl Nesjar maakte het beeld van gietbeton met zwarte kiezels. Door de lijnen van de tekening in het beton te zandstralen, werden de zwarte stenen zichtbaar.

 

Op het ontwerp van het beeld had Picasso geschreven:”Bon a tirer pour Carl Nesjar, 18-11-’69.”

 

 

 

 

 


 

Pablo Picasso (1881-1973)

 

Wikipedia

 

Picasso was een groot en voortdurend vernieuwer van de kunst. Het schilderij Les Demoiselles d' Avignon uit 1907 is één van de bekendste werken van de kunstenaar en het vertrekpunt voor het kubisme in de kunst. Nadat hij steeds abstracter begon te werken, ontwikkelde hij uiteindelijk een stijl die de Picasso-stijl wordt genoemd. Denk aan ‘zittende vrouw met vishoed’ (1942) in het Stedelijk, Amsterdam. Met zijn assemblages van gevonden voorwerpen maakte hij een nieuw soort ‘collages trouvé’.

 

 

 

 

 

 

Frans - Spaans

 

Picasso is in Spanje geboren, maar heeft het grootste deel van zijn leven en zeker zijn kunstzinnig leven in Frankrijk doorgebracht. Hij heeft nooit de Franse nationaliteit aangenomen, een meegenomen voordeel was dat hij gevrijwaard bleef van militaire dienst in de beide wereldoorlogen. In de Spaanse burgeroorlog was dienst voor in het buitenland wonende Spanjaarden optioneel. Bij zijn echtscheidingen viel hij wel onder de Franse wet. Verder werd hij lid van de Franse Communistische partij en de Staat Frankrijk verwierf een belangrijk deel van zijn erfenis. Picasso staat daarom in de index van deze site gerubriceerd onder Frankrijk.

 

 


 

Rotterdam, Museumpark

 

Westersingel

 

Foto’s:  december 2012

 

 

Startpagina