De kameel en zijn begeleider

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kameel en zijn begeleider door Henk Visch, 1992

 

 

Vervreemdend

 

Het idee was in 1990 rond de te bouwen Kunsthal een blauwe betonwoestijn te creëren met daarin de kameel van Visch. Het werk zou op ongeveer 80 procent ware grootte gemaakt worden. Visch in het ontwerpvoorstel: “Het thema van ‘kameel en begeleider’ is exotisch, vervreemdend en misplaatst, doordat het verwijst naar een wereld, waar andere voorstellingen en gewoontes heersen. Deze misplaatstheid wordt versterkt door de maten, die een gevoel van ‘te klein’ geven. Toch is het thema een realistisch thema, dat gemeten en vergeleken wordt met iets dat in de realiteit bestaat, maar de identificatie wordt geblokkeerd door de misplaatstheid van het geheel. Of anders gezegd: de idee van misplaatstheid wordt overgedragen.”

 

Vanwege praktische bezwaren werd de blauwe woestijn niet gerealiseerd maar het beeld kreeg een plaats op het dak waar het eveneens vervreemdend werkt.  Het kunstwerk is een geschenk van een jubilerend bouwbedrijf aan de gemeente Rotterdam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Henk Visch  (1950)

 

 

www.henkvisch.nl 

 

Wikipedia

 

 

Henk Visch is een kunstenaar die zich uitdrukt in verschillende disciplines. Hij begon als tekenaar en graficus, maar legt zich vanaf 1981 ook toe op beeldhouwkunst. De beelden van Henk Visch variëren van monumentale houtconstructies en grote polyester vormen tot kleine figuren van gevonden materiaal.

 

De figuratieve beelden van Visch zijn geen letterlijke weergave van de werkelijkheid, ze bieden ruimte voor associatie en interpretatie. Ook is Visch actief als dichter en maakte hij onder meer de illustraties bij de rubriek van de columnist Mirza in de Volkskrant.

(citaat uit www.kunstbus.nl)

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Rotterdam, Museumpark

 

naast de Kunsthal

 

Foto’s:  december 2012

 

 

Startpagina