Hondstrouw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hildo door Tom Claassen, 1997

 

 

Het bestiarium van Claassen telt een reeks aan honden, deze hond bij een bank op de Zuidas is uit 1997 en zijn drielingbroer zit in den Bosch (de derde bevindt zich in een bedrijfscollectie te Delft). De wobbledog stamt uit 2003 evenals de zittende hond in Harderwijk, nog een andere zittende hond werd twee jaar later geboren. Pontus bij de veerpont in Amsterdam dateert uit 2007 en zijn beginhond, de kwijlende hond in Tilburg maakte hij in 1996.

 

 

 

 

 

De hond is vernoemd naar de stadsbeeldhouwer Hildo Krop (1884-1970). Claassen vond dat de hoekigheid van de hond deed denken aan het werk van Hildo.

 

 


 

Tom Claassen (1964)

 

Claassen staat bekend om zijn dierenbeelden, aan de Paul Hufkade op IJburg staat b.v. een nijlpaard. Over kunst in de openbare ruimte heeft hij eens gezegd: “Je probeert het toegankelijk te maken, als de mensen er niets van begrijpen heb je je doel gemist en is het ook niet leuk. Een beetje lief, dat mag best. De omgeving is dus heel erg belangrijk en ik kan het niet nalaten om het ook leuk te maken.”

 

Op de vraag waarom de kunstenaar zo vaak dieren tot onderwerp neemt, antwoordde hij:

Ze trekken aan, omdat ze herkenbaar zijn. Daardoor gaan mensen er naar kijken. Maar ik probeer ze altijd op een gegeven moment weer terug te stoten. Ik ben een mensenlokker. De figuren proberen je te charmeren, en als ze dan je aandacht hebben, ga je beter kijken. Naar het materiaal, naar de vorm, naar hoe ze in de ruimte staan.

 

Het oppervlak van de beelden, de huid, is het hoofdthema in het werk van Claassen. Het werk nodigt uit tot aanraken en staat vrijwel nooit op een sokkel.

 

www.tomclaassen.com

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Gustav Mahlerplein, Zuidas. Amsterdam-Zuid

 

Foto’s: mei 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in ZuiderAmstel