Spelende hond

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spelende hond door Elena Engelsen, 1979

 

 

Hondenvrienden

 

Rond 1975 wilde het stadsbestuur van Amsterdam het hondenbeleid aanscherpen. Honden moesten voortaan aan de lijn, ook in de parken. Verschillende hondenbezitters die dagelijks in het Beatrixpark kwamen, zagen dat niet zo zitten en ondernamen actie. Dhr. A. van Heusden (1905-1987) vormde een comité. Het idee ontstond om de hondenbezitters een financiële bijdrage te vragen voor het laten maken van een beeld van een hond. Dat beeld zou dan in het park worden geplaatst en uit dankbaarheid voor het gebruik van het park aan het stadsbestuur worden aangeboden. Wellicht zou dat het stadsbestuur milder stemmen! Ook de revue-artiest Willy Walden zamelde geld in. Door ca. vijftig mensen werd fl 5.000,- bijeengebracht.

 

Elena Engelsen, een bekende van dhr. van Heusden, kreeg de opdracht voor het maken van het beeld. "Als jonge kunstenares vond ik het een leuke opdracht. Omdat de meningen verdeeld waren over het soort hond dat moest worden uitgebeeld, heb ik er maar een bastaard van gemaakt", aldus Elena.

 

In de betonnen sokkel is een koker met oorkonde ingemetseld met de namen van de gulle gevers. Het beeld dat de titel "spelende hond" kreeg, werd in 1978 geschonken aan de gemeente en in overleg met de gemeente op een plekje aan de rand van de grote speelweide geplaatst. De onthulling vond plaats op 12 mei 1979. De hond zit in gespannen houding, alsof hij elk ogenblik kan opspringen. Het beeld drukt niet alleen het speelse karakter van de hond uit, maar ook zijn onverzettelijkheid. Van een scherper hondenbeleid is daarna lang niets meer vernomen!

 

(citaten uit de Nieuwsbrief Vereniging Vrienden van het Beatrixpark, voorjaar 2005)

 

 

In oktober 2006 kwam er een herziend hondenbeleid.

 

 

 

                

 

 

 


 

Elena Engelsen (1952)

 

Geboren in Noorwegen en naar Amsterdam gekomen in de jaren zeventig vanwege de liefde. Ze woonde er acht jaar en leerde beeldhouwen in de steenhouwerij van de R.K. Begraafplaats Buitenveldert. Dieren zijn haar grooste inspiratiebron. Begin jaren tachtig is Engelsen teruggekeerd naar Noorwegen.

 

 

 

                     

 

 

 


 

Beatrixpark

 

Foto’s: februari 2008

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam ZuiderAmstel